De 5 vanligste årsakene til brann – og hvordan unngå dem

Brann i brødrister

Skrevet av Geir Lindskog Mathisen, brannteknisk rådgiver

Hvert år oppstår det dessverre for mange branner og for mange skader forårsaket av brann. Åtte familier mister i gjennomsnitt huset sitt hver dag. Vi i Din Sikkerhet ønsker at flere sikrer seg mot brann slik at ikke eiendeler eller liv går tapt. Her er de 5 vanligste brannårsakene og hvordan du kan unngå dem.

1. Komfyrbrann

Ofte skjer komfyrbranner på grunn av tørrkoking. I andre land enn Norge er gassovner mer vanlige, og kan også være en årsak til komfyrbrann. En komfyrvakt vil alltid hjelpe deg, og det er også et krav til det i nye boliger. Har du det ikke, så anbefaler jeg sterkt at du skaffer deg en. Induksjonsplater og moderne plater innebærer også mindre risiko for brann. Uansett er det viktig å rengjøre ventilatoren din slik at den ikke mister sin effekt, eller at den tar fyr.

Har du en gassovn, bør du også ha et pulverapparat i hjemmet siden skumapparater ikke er like effektiv mot gassbranner slik som pulverapparater. 

Brann fra gasskomfyr
Om du bruker gass, er det viktig å ha pulverapparat tilgjengelig. Sjekk også alltid kjelene for tørrkoking.

2. Åpen flamme

Åpen flamme kommer ofte av at man glemmer å slukke stearinlysene, har brennbare lysmansjetter eller slenger fra seg en sigarettsneip. Bruker du fyrstikker eller lighter er dette også en fare for brann, og tømmer du peisen må du være sikker på at alt er slukket før du fjerner og kaster avfallet. Uansett hva slags flammer du har ansvar for, husk alltid å slukke den og vær klar over at et lite glør kan forårsake stor risiko for brann.

3. Elektriske apparater

Kaffetraktere, vannkokere, brødristere, mobilladere, pc og TV. De kan alle være med på å starte en brann. Husk å slå av kaffetrakteren og dra alltid ledningene ut når du forlater rommet. Jeg anbefaler også at du ikke lader mobiler eller annet elektrisk utstyr om natta.

4. Vaskemaskiner og tørketromler

Når du vasker eller tørker klær i trommelen bør du alltid være hjemme. 
Når du vasker klær er det ikke bare en brann som kan starte, men det er også fare for vannlekkasje. Vask derfor alltid klærne mens du er i hus. 

Nedbrent vaskemaskin.
Brann forårsaket av vaskemaskin noe som skjer oftere enn det folk tror. Vask derfor klær mens du er hjemme.

5. Elektriske anlegg

Brann i elektriske anlegg, som for eksempel jordfeil eller kortslutning, er faktisk den vanligste årsaken til boligbrann. Jeg anbefaler at du gjennomfører en elektrisk gjennomgang fra en godkjent elektriske og aller helst termografi, da dette er det eneste som virkelig kan se om det er varmgang i ditt elektriske anlegg. Les mer om termografi her. 

Ha godkjent brannvarsling og brannslukking

Om uhellet først skulle skje så er det viktig at du på forhånd har godkjent vasling og slukkeapparat i ditt hjem. Vi i Din sikkerhet anbefaler optiske seriekoblede røykvarslere. Piper en piper alle, uansett om brannen oppstår i kjelleren og du sover i to etasjer over.

Ha også godkjent slukkeutstyr og vit hvordan du bruker det. Det er et minimumskrav at du har:

  • Skumapparst på minimum 9 liter
  • 6 kg skumslukker med effektivitetsklasse på minimum 21A
  • 6 kg pulverapparat
  • Permanent tilkoblet brannslange (innvendig diameter på minimum 10 mm)

Les også: