Derfor kan du ikke velge CO2 brannslukker til hjemmet

S

I hjemmet er det flere typer branner som kan oppstå. Altfor mange starter ved komfyren pga tørrkoking eller tørrsteking. Andre starter pga feil i elektriske anlegg, spesielt på grunn av vaskemaskin eller tørketrommel, eller på grunn av brennende lys. Det er pålagt å ha varslings- og slukkeutstyr for å kunne være forberedt om det skulle oppstå en brann. CO2 slukkere er ikke godkjente slukkere alene. Vi forteller deg hvorfor.

Påkrevd slukkeutstyr i norske hjem

  • Skum- eller vannapparat på minimum 9 liter
  • 6 kg skumslukker med effektivitetsklasse på minimum 21A
  • 6 kg pulverapparat
  • Permanent tilkoblet brannslange (innvendig diameter på minimum 10 mm)
Det er pålagt å ha skumapparat eller pulverapparat til hjemmet.

Hvorfor kan du ikke velge CO2 brannslukningsapparat?

CO2 apparater er effektive i en rekke situasjoner, men er mest egnet til elektriske branner. De fungerer ved at karbondioksiden (CO2) er tyngre enn oksygenet (O2) og dermed gjør at brannen kveles. CO2 apparater lager ikke sekundærskader slik som pulverapparatet gjør.

Hvor brukes CO2 apparater

CO2 apparater brukes ofte i større bygninger med sensitive miljøer hvor sekundærskadene vil gi driftsavbrudd og store skader som i storkjøkken, datarom, elektriske anlegg, industribygg og sykehus.

Et CO2 slukkeapparat er effektivt mot brann i væske og i elektriske anlegg. De er derfor ofte brukt i offentlige bygg, men er ikke godkjente som brannslukningsapparater alene i hjemmet. Dette fordi de ikke egner seg godt på treverk eller tekstiler. Da er det ikke effektivt om du har et hus bygd av tre eller om det ligger en kleshaug foran vaskemaskina som begynner å brenne.

CO2-apparatenen har ikke kjølingseffekten som skum- og pulverapparatene har. Derfor klarer de ikke å slukke brannene helt slik som skumapparat og pulverapparater. Det er ofte behov for etterslukking.

Dette er grunnene til at du ikke kun kan ha et CO2 brannslukningsapparat hjemme.

Anbefalte slukningsapparater i hjemmet

Et CO2 apparat kan være et godt supplement i hjemmet. Men det er ikke godkjent som et slukkeapparat alene. Vi i Din Sikkerhet anbefaler å ha et pulverapparat på soverommet og et skumapparat ved kjøkkenet.

Å ha et slukkeapparat i soverommet gjør at du er beredt om det skulle oppstå en brann om natta. Og om det skulle oppstå en brann i kjøkkenet så har du også et tilgjengelig der.