Slukkeapparat: Skum eller pulver?

Mange slukkeapparater

Et brannslukkingsapparat er ikke bare et brannslukkingsapparat. Det er store forskjeller på effekten og hvilken typer branner de ulike apparatene kan slukke.

Krav til slukkeutstyr

Det er faktisk et krav om at alle norske hjem og fritidsboliger har godkjent slukkeutstyr. Dette kravet finner du i Forskift om brannforebygging.

Å ha riktig brannslukkingsutstyr kan minimere skadene dine om en om en brann oppstår. Hvilket apparat som er best må du nesten avgjøre selv, men vi viser deg forskjellen på skum- og pulverapparater.

Les også: Derfor kan du ikke kun ha CO2-apparater i hjemmet

Skumapparat – pluss og minus

Skumslokkere dekker over der det brenner og fjernet oksygenet som gjør at en brann kan brenne. Det har en god kjølende effekt og legger seg som en hinne over det brennbare materialet. Det hindrer derfor oksygentilførselen slik at brannen dør. I tillegg er det lett å rengjøre etter en brann og fører ikke med seg større sekundærskader. Ved bruk av skumapparat vil det bli mindre søl enn ved bruk av et pulverapparat.

Skumapparater består av en veske; lettskum og vann, derfor er måleenheten liter. Siden det består av mesteparten vann kan det derfor ikke oppbevares under 0 grader, da ender det opp som is. Med skumapparat må man litt nærmere brannen for å kunne slukke brannen enn ved bruk av pulverapparat. Men sekundærskadene blir betraktelig mindre om du har et skumapparat.

Housegard skumapparat
I boliger er det vanlig med et 6-liters skumapparat.

Skumapparatet har en levetid på fem år.

Se vårt utvalg av skumslukkere

Pulverapparat – pluss og minus

Et pulverapparat har oftest høyest slukkeeffekt og det eneste apparatet som slukker gass. Har du innlagt gass i hjemmet bør du ha et pulverapparat tilgjengelig.

Ulempen ved bruk av pulverapparat er at det blir mye søl. Et pulverapparat består av finkornet pulver. Og på grunn av at det er så finkornet, sprer det seg over en stor flate som er med på å binde opp varmeenergien fra brannen. Pulverstøvet som slukker brannen trenger inn i både apparater, tekniske installasjoner, møbler og i de minste kriker og kroker. Det er vanskelig å fjerne pulveret, så verdier kan gå tapt til tross for at de ikke har blitt utsatt for brannen.

2 liters pulverapparat
Har du gasskomfyr eller annet utstyr med gass i hjemmet anbefaler vi et pulverapparat.

Pulverapparatet består av et fast finkornet stoff, og måles derfor i kilo. Et 6-kilos pulverapparat er mer effektivt enn et 6-liters apparat med skum.  Dette ser man utifra effektivitetsklasse.

Pulverapparatet har en levetid på ti år.

Se vårt utvalg av pulverapparater

Hva er effektivitetsklasse?

Effektivitetsklasse er hvor stort bål et brannslukkingsapparat klarer å slukke. Noen apparater slukker så lite som et halvmeters trebål, mens de beste slukker 5,5 meter trebål.

Jo høyere slokkeeffekt en brannslokker har, jo større brann kan den slokke. Pulverapparater slukker også alle typer branner inkludert gass.

Så hvilket apparat er best?

Generelt kan man si at valget av slukkeapparat i stor grad bestemmes utifra hvilke branner som kan oppstå. En kombinasjon av flere typer kan derfor være aktuelt.

Som vi ser så virker pulverapparater på de fleste branner. Skumapparater derimot skaper lite søl og sekundærskader.

Vi vil anbefale pulverapparat på soverommet og skumapparat på kjøkkenet. Da har du også apparatet tilgjengelig om det oppstår brann på natta.

Husk også å sjekke slukkeutstyret ditt i dag! Og har du slukkeutstyr som kan slukke den type brann som kan oppstå hos deg?

Les også: Dette gjør du om en brann oppstår