5 råd for å unngå brann i juletida

bilde av en som tenner lys i en brennbar adventskrans

Julen er høytid for brann. Vårt mål i Din Sikkerhet er at vi sikrer norske hjem mot brann og innbrudd. Derfor ønsker vi at du gjør de små grepene du kan for å unngå at du, din familie og ditt hjem blir utsatt for brann i jula.

Brannvarsling

Ha brannvarsling som er godkjent. Røykvarslere er påbudt i hvert hjem.Vi anbefaler optiske røykvarslere og aller helst seriekoblede røykvarslere om du har mer enn et rom i hjemmet ditt. Piper en, piper da alle. Spør gjerne oss om hvor mange røykvarslere du bør ha i ditt hjem og hvor du skal plassere dem.

Spør Din Sikkerhet på Facebook

Sjekk røykvarsleren

Dette kan ikke sies for ofte. Men sjekk røykvarslerne dine. Skift batteri en gang i året og sjekk dem månedlig. Ved brann set man altfor ofte at man ikke sjekket at varslingssystemene er i orden. Det viktigste er røykvarsleren, så sjekk den i dag om du ikke har gjort det nylig.

Røykvarslere er også en fantastisk gave å gi til jul! Det er en livreddende gave og ethvert hjem med flere rom bør ha flere optiske røykvarslere, gjerne seriekoblede.

Her kan du skaffe deg røykvarsleren du trenger til ditt hjem

Trygg frityrsteking

Det primære stedet hvor brann oppstår er på kjøkkenet. I jula gjør man gjerne mange ting på en gang og derfor glemmer man ofte hva man holder på med. Gjør deg ferdig med smultringene før du gjør noe annet.

Om det skulle bli full fyr i frityrgryta må du ikke bruke vann, da blir flammene faktisk større. Ha derfor lokket alltid fremme. Skulle det oppstå brann i frityrkjelen, så ha lokket og gryteklutene klare og sett på lokket. Skru av platen og vent.

barn som tar peppekaker ved komfyren
Pass på barna når du forbereder til jul også. Det er ofte mange varme kjeler å se til.

Levende lys

Ha oversikt over alle levende lys. Lysmansjetter er en farlig brannkilde så la vær å bruke brennbare. Det fins mange alternative lysmansjetter som tåler varme og flammer. Ha alltid levende lys steder hvor små barn ikke rekker frem. Tenk også da på duken som de gjerne drar i.

Og husk alltid å blås ut lysene – uansett om det er stakelys eller telys – før du går ut av døra eller legger deg for natta.

Du må vite hva du skal gjøre om brannen oppstår

Vet du hva du skal gjøre om en brann plutselig oppstår? Det kan avgjøre skadene om det utenkelig skjer. Ikke få panikk, hold hodet kaldt. Varsle – redde – slukke er det du må gjøre om en brann oppstår. Vet du hvor brannteppet eller slukkesprayen er? Og vet du hvordan du bruker slukkeapparatet? Det kan avgjøre hvor stor eller liten skadene blir.

Pulver slukker også gass, men lager mer sekundærskader.

Slik bruker du slukkeapparatet:

  • Holde under apparatet
  • dra ut splinten
  • ta ut slange
  • hold i tuppen
  • spyl i sentrum av brannen.

Pulver blir det mye søl av og skaper en del sekundærskader, men er i motsetning til skumapparat mer effektiv mot store flammer og gass.

Røykvarsleren er en fantastisk julegave. En livreddende gave, eller trenger du andre julagavetips?